MIRALPEIX:

EL CRIT

D’UN POBLE

A L’OBLIT

Reluet Logo

NÚRIA

COMPANYS

CASTRO

Línea del temps

Núria Companys Castro és una destacada artista multidisciplinària i fundadora del «Moviment d’Art resilient» amb el seu projecte anomenat RELUET.

“Reluet” es basa en la narrativa de la seva casa, «Cal Teuler», dins d’un poble que va quedar submergit sota l’aigua d’un pantà. El nom sorgeix de «Teuler» llegit a la inversa, on Reluet neix després de la pèrdua d’una llar. Aquest poble, anomenat Miralpeix, va ser el lloc on Núria Companys va viure la seva infantesa fins als tretze anys. En aquest moment, juntament amb la seva família, sense rumb, va haver de començar a buscar una nova llar. L’artista s’inspira en el seu procés artístic en elements com els que va poder emportar-se de la seva llar, Cal Teuler, una porta, una finestra o una cadira, i els atorga una nova vida a través de l’art. En la seva obra, es poden identificar tres eixos fonamentals: la reinvenció, la resiliència i la valentia. Aquests temes reflecteixen l’experiència personal de l’artista en haver de deixar enrere la seva llar i reconsruir la seva vida en un nou entorn. La reinvenció es manifesta en la seva capacitat per a donar una nova vida i significat a objectes aparentment oblidats. La resiliència es reflecteix en la seva capacitat per a superar els desafiaments i adaptar-se a noves circumstàncies. La valentia es mostra en la seva disposició per a explorar i expressar-se a través de l’art, compartint la seva història i emocions amb el públic.

1981

Any que neix l’artista a Miralpeix.

Última generació juntament amb la seva germana Clara.

Va néixer un 2 de març de 1981 a les 16:00 h a Miralpeix. Un bonic poble situat a l’esquerra del riu Segre constituït per catorze cases i una capella de finals del segle XVIII d’estil romànic.

Miralpeix
Miralpeix

16 D’AGOSTO – SANT ROC

Esperada celebració on el poble es vestia de gala per rendir homenatge al seu patró, Sant Roc. Al matí es feia una missa solemne cantant els goigs propis de lloança i al vespre un sopar i un ball.

Esglesia de Sant Roc

1991

L’ÚLTIMA COMUNIÓ

Es va celebrar un 5 de maig a l’Església de Sant Pere de Tiurana. En 1994, el Bisbe de la Seu d’Urgell va donar l’últim sagrament: la Confirmació.

Miralpeix

1999

UN ADEU SENSE RETORN

Sis pobles: Miralpeix, Tiurana, la Clua, Bassella, Castellnou de Bassella i Aguilar, que van lluitar amb resignació fins a l’últim sospir, desapareixen sota les aigües del pantà de Rialp.

El antes y después
Reluet

2009

NÚRIA COMIENÇA AMB RELUET

La mirada feliç d’aquella nena que es resisteix a no deixar en l’oblit la història del seu poble, Miralpeix, i la seva llar, Cal Teuler.

corazón reluet

AGRAÏMENTS

A la meva família, per donar-me la força per a capitanejar aquest món de creació d’il·lusions.

Als meus amics, coneguts, col·laboradors i a tu per confiar en el meu projecte.

Reluet una invitació a sentir, somriure i gaudir el moment.

«Som rius singulars, ens ajuntem amb altres rius i formem una bella confluència.»

Agradecimientos Reluet